Életmódváltás - Low Carb Blog

Mi a glikémiás index (GI)?

2017. április 05. - Low Carb

16084304_s.jpg

Mi a glikémiás index (GI)?

A glikémiás index (GI) elméletét a nyolcvanas években dolgozták ki a Torontói Egyetem tudósai. Eredetileg a cukorbetegek étrendjével összefüggésben kezdtek foglalkozni vele, ám később kiderült, hogy általánosan az egészséges táplálkozás szempontjából sem közömbös a glikémiás index.

Fontos tudni, hogy csak az olyan élelmiszereknek van glikémiás indexe, melyek jelentősebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, mivel a vércukorszintet a szénhidrátok emésztése során keletkező cukrok emelik meg.
A glikémiás index egy számérték 0 és 100 között, amely a táplálékokat sorolja be az alapján, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre. Azaz azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Általában 2, vagy 3 szintre csoportosítják az ételeket. Első esetben 55 fölött számít magasnak a GI, a 3 részre osztott táblázat szerint 55-70 között csupán közepes és csak 70 fölött magas.

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettségérzetet okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet, ami a sikeres fogyás kulcsa.

Glikémiás index táblázat itt található:
https://update1.eu/update-kodlista

A bejegyzés trackback címe:

https://low-carb.blog.hu/api/trackback/id/tr8912403417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása