Sokakban felmerül a kérdés, hogy miket szabad és miket nem szabad enni. Erről írnék pár sorban.
A problémát a cukor és a keményítő okozza elsősorban.
Kerülendő ételek és italok:
Cukor: Üdítőitalok, gyümölcslevek, sportitalok, csokoládé, sütemény, fagylalt, reggeli gabonapelyhek, mind-mind teli vannak cukorral. Kerüld el az ízesített, cukrozott, zsírszegény joghurtokat is.
Keményítő: Kenyér, tészták, rizs, burgonya, chips. A teljes kiőrlésű gabonák sem jók, csak kevésbé rosszak.
Puffasztott termékek.
Alkohol: Sör a folyékony kenyér, tele van malátacukorral így magas a GI indexe.
Ha a szervezetben alkohol van onnan nyeri az energiát, és addig nem bont zsírt. A fogyás megáll.
Ehető ételek:
Hús: marha, disznó, csirke, vadhús, hal.
Tojás: Minden formában. Sütve, főve, rántottának.
Természetes zsírok: Vaj, tejszín. A kókuszzsír, az olívaolaj és sertés zsír is jó választás lehet.
Zöldségfélék: karfiol, brokkoli, kelbimbó, spárga, cukkini, padlizsán, olajbogyó, spenót, gomba, uborka, saláta, avokádó, hagyma, paprika, paradicsom, retek.
Tejtermékek: Mindig a legzsírosabb terméket válaszd. Igazi vaj, tejszín, tejföl, zsíros sajtok, Zsírosabb görög joghurt (10% zsírtartalom). Kerüld el az ízesített, cukrozott, zsírszegény joghurtokat.Olajos magvak. Dió, mogyoró kis mennyiségben. A tejjel is mértékletesnek kell lennünk. 1 liter tej 47 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Italok: víz simán vagy szódaként. Esetleg cukor nélküli ízesített víz. Kávé kevés tejjel, cukor nélkül, vagy tejszínnel. Teafélék cukor nélkül természetesen
Gyümölcs: Sok cukrot tartalmaz. A fogyást akadályozó hiba viszont a túl sok illetve gyakori mennyiségben rejlik. Kis mennyiségben ehető. Próbáljunk olyan gyümölcsöket választani amiben kevesebb a cukor.