A hajdina egy lágyszárú növény, amelynek termését fogyasztjuk.
A keserűfű-félék családjába tartozik, mégis a gabonafélékhez sorolják, hiszen barnás-feketés terméshéjjal borított, három-élű, legömbölyített gúla alakú szemtermése van.
Lehet belőle köretet, salátát, fasírtot, levest vagy desszert is készíteni. Erős illata és íze van.
A hántolt hajdinaszemeket főzés előtt ha megpörköljük, akkor a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz.
Gluténérzékenyek és a gluténmentes táplálkozást követők is bátran fogyaszthatják a hajdinalisztből készült péksüteményeket és tésztákat is. Életmódváltásba is beilleszthető.
Glikémiás indexe 55-59%, magas élelmirost-tartalma következtében szénhidrátjai lassabban szívódnak fel, így kevésbé emelik meg a vércukor szintet.
Az élelmi rostok növelik a szervezet inzulin-érzékenységét is, így a hajdina fontos alkotórésze lehet a cukorbetegek diétájának is.
Tápérték adatok 100 grammra vonatkozólag:
Lipidek: 3,4 g
Koleszterin: 0 mg
Nátrium: 1 mg
Kálium: 460 mg
Szénhidrát: 72 g
Rost: 10 g
Fehérje: 13 g