Életmódváltás - Low Carb Blog

A hajdina

2017. március 24. - Low Carb

hajdina-magok.jpg

A hajdina egy lágyszárú növény, amelynek termését fogyasztjuk.
A keserűfű-félék családjába tartozik, mégis a gabonafélékhez sorolják, hiszen barnás-feketés terméshéjjal borított, három-élű, legömbölyített gúla alakú szemtermése van.

Lehet belőle köretet, salátát, fasírtot, levest vagy desszert is készíteni. Erős illata és íze van.
A hántolt hajdinaszemeket főzés előtt ha megpörköljük, akkor a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz.

Gluténérzékenyek és a gluténmentes táplálkozást követők is bátran fogyaszthatják a hajdinalisztből készült péksüteményeket és tésztákat is. Életmódváltásba is beilleszthető.
Glikémiás indexe 55-59%, magas élelmirost-tartalma következtében szénhidrátjai lassabban szívódnak fel, így kevésbé emelik meg a vércukor szintet.
Az élelmi rostok növelik a szervezet inzulin-érzékenységét is, így a hajdina fontos alkotórésze lehet a cukorbetegek diétájának is.

Tápérték adatok 100 grammra vonatkozólag:

Lipidek: 3,4 g
Koleszterin: 0 mg
Nátrium: 1 mg
Kálium: 460 mg
Szénhidrát: 72 g
Rost: 10 g
Fehérje: 13 g

A bejegyzés trackback címe:

https://low-carb.blog.hu/api/trackback/id/tr7412366759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása