Életmódváltás - Low Carb Blog

Az édesburgonya

2017. március 28. - Low Carb

batata.jpg

Az édesburgonya vagy batáta a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is.

Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. A tápanyagok megtartása érdekében a legegyszerűbb elkészítési mód, ha a megtisztított batátákat felkarikázzuk  majd egy kis olivaolajat teszünk egy tepsibe, ráhelyezzük az édes burgonyakarikákat és megsütjük őket. Ízesíthetjük kis fokhagymával vagy zöldfűszerekkel.

Célszerű közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.  Hámozás után tegyük vízbe.

100 g főtt batáta tápanyagtartalma:
Kalória: 90 kcal (756 kJ)
Fehérje: 2  g
Zsír: 0,15 g
Szénhidrát: 20, 5 g
Rost: 3,3g

A bejegyzés trackback címe:

https://low-carb.blog.hu/api/trackback/id/tr1712382963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása