Életmódváltás - Low Carb Blog

A bulgur

2017. április 02. - Low Carb

bulgur2-640.jpg
Bulgur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. A bulgur tört búza. Hántolt, előfőzött, szárított  és őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.

100 gramm bulgur tápanyagértékei a következőek:
- energiatartalom: 360 kCal (1500 kJ)
- fehérje: 12.29 g
- élelmi rost: 18.3 g
- szénhidrát: 76 g
- zsír: 1,75 g

A bulgur GI-je mindössze 48. A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g).
Bolti formáját gyakorlatilag az érett durumbúzaszemek párolásával, majd kiszárításával érik el. Ez a főzésénél sem utolsó szempont, hiszen az előpárolásnak köszönhetően körülbelül 10 perc alatt elkészíthető.

Elkészítése köretként:
250 gramm burgult (1 bögre bulgur 2 bögre víz) kétszeres mennyiségű hideg vízbe tesszük és sózzuk ízlés szerint. Forrástól számítva 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt és 15 percet pihentetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://low-carb.blog.hu/api/trackback/id/tr5412394799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása